bilder

här är mina favorit bilder från arkivet ;)




Frågestund ;)

i glömmer väl inte min och ozzys frågestund???


http://publishme.se/2418323/entries/article/138023255/

Resultatet från SKK

Hallå!
Jo, idag fick vi hem brevet från SKK hur det hade gått på röntgen, om höften såg bra ut;) Och det såg jätte fint ut och inga fel alls:D Super!:D Tänke att ni kanske ville veta det.
Det var allt jag skulle säga.
Ha det så bra!
Glöm inte min och Willes frågestund!;) Klicka HÄR för att komma dit.

hundiskursis ;)

haha väldigt seriös rubrik xD
men igår så satt jag och pluggade när jag kände att jag kunde allt som vi skulle ha på provet. och då var det 40 minuter kvar tills bussen till hundkursen skulle gå ;D så jag skyndade mig ner och hämtade ozzy, så det blev kurs iaf :P
vi körde iaf agility. i början var han jätte taggad och bara sprang, sen efter ett tag så blev han lite ofokuserad eftersom leksaken inte var så rolig... men sen bytte jag "ut" leksaken mot godis, och då blev allt suuuper kul igen :)
sen körde vi bana och det gick bra, tränade väldigt mycket på "ut" svängar och "fram"
han var jätte duktig på allt "förutom" säcken, men den har vi inte tränat på så det räknas inte.
vi fick iaf beröm av Sara (en av ledarna) för att ozzy var så duktig på vippen ;) kulkul ;D sen gav hon mig tipset också att ha godisen i handen som är bort ifrån honom för att han inte ska följa godisen ;)

Veckans sjukdom- Sår på hornhinnan

Ytliga sår
Ytliga skador på hornhinnan till följd av ett yttre våld, som t.ex. om hornhinnan skrapats av ett trubbigt föremål, läker som regel på några dygn. Men tills dess så gör det ont. Hunden eller katten kisar eller kniper med ögat. Tårarna rinner och katten eller hunden är rädd om ögat.

Infektionsrisk
En bit av hornhinnans yttersta lager, epitelet, har skavts av. Epitelet har en viktig funktion bl.a. när det gäller att skydda hornhinnan från angrepp av bakterier. När epitelet är borta på en bit av hornhinnan så har den mycket svårare att skydda sig mot bakterier. Det finns då risk för att det skadade området skall bli infekterat och att sårläkningen försvåras. I värsta fall kan såret, om det blivit infekterat med bakterier, snabbt bli mycket större och djupare. Vid bakterieangreppet kan det nämligen bildas ämnen som bryter ner hornhinnan. Händer detta så finns det risk för att man inte kan rädda ögat om inte rätt behandling sätts in mycket snabbt. Här pratar vi inte om dagar utan timmar.

Ögonsalva
En del av behandlingen av ett hornhinnesår är därför att försöka hålla bakterierna borta från den skadade hornhinnan. Det gör man med ögondroppar eller ögonsalva som innehåller antibiotika i ögat enda tills såret är helt läkt och epitelet på nytt kan skydda hornhinnan. För att vara säker på att epitelet har läkt och täckt över såret kontrollerar man skadan genom att färga tårvätskan med ett speciellt färgämne. Det fäster inte på hornhinnan när det yttersta lagret, epitelet, är helt. Om det däremot saknas epitel på ett område så fastnar färgämnet där och färgar området vilket gör det lättare för veterinären att upptäcka även en mycket liten skada. Med förstoringsinstrument och belysning som framhäver den gulgröna färgen som fäst på hornhinnan, så ser vi skador som är mycket små, bråkdelar av en millimeter.

Inga men efter
Ytliga sår, som endast drabbat epitelet, ger inga ärr om de läker normalt. Det yttersta cellagret växer snabbt och täcker såret på några dygn om skadan inte är så stor. På en vecka har, normalt sett, nästan alla ytliga sår hunnit läka . Därför kontrollerar vi ofta hornhinnesår efter 7-10 dagar för att se om vi kan avsluta behandlingen.

Sårläkning med förhinder
Då och då läker inte ett ytligt hornhinnesår som det borde. Tiden går och såret finns kvar. Hunden eller katten fortsätter att kisa med ögat ibland och man märker som regel att det gör lite ont även om smärtan var tydligare i början. Nu börjar vårt detektivarbete. Det gäller för veterinären att försöka hitta orsaken till varför såret inte vill läka.

Felväxande ögonlockshår
Inte sällan förhindras sårläkningen av att det finns felväxande hårstrån på ögonlockskanterna som skaver på hornhinnan. Dessa kan vara mycket svåra att upptäcka och det krävs ofta förstoring för att kunna se dem. Ofta sitter de synliga på ögonlockskanten men ibland växer de ut genom slemhinnan på insidan av ögonlocket och är då besvärliga att hitta, även med förstoring. Finns felväxande ögonlockshår som förhindrar sårläkningen så måste dessa som regel opereras bort.

Andra skäl
Det finns fler skäl till att ett ytligt hornhinnesår inte läker normalt men ofta hittar vi inte en specifik anledning. Med förstoring ser veterinären att epitelet växer till och försöker täcka skadan men lyckas inte. Runt sårets kanter växer epitelet in mot mitten, men något har gått snett i sårläkningen. Epitelet klarar inte av att fästa ner mot resten av hornhinnan utan fladdrar omkring i tårfilmen som täcker hornhinnan. Kanske var det här inte ett sår som orsakats av yttre våld utan ett sår som uppkommit på grund av att hornhinnan var defekt på ett område. Ibland till och med i bägge ögonen på ungefär samma ställe. Vissa raser har större andel svårläkta ytliga hornhinnesår än andra, exempelvis Boxer och Welsh corgi pembroke. Svårläkta ytliga sår och svårläkta djupa sår hanterar vi olika. Ett ytligt sår hotar sällan ögat och synen om man kan förhindra att det blir djupare med tiden och undvika en värre inflammatorisk reaktion inne i ögat. Det är mest obehagligt för hunden eller katten och gör ont. Vi går inte in på hur djupa sår hanteras i denna artikel. Däremot skall vi nämna något om behandlingen av ytliga svårläkta hornhinnesår.

Skrapning
Den vanligaste åtgärden när hornhinnan inte vill läka och vi ser att epitelet försöker täcka skadan, är att skrapa såret. Det är en åtgärd som endast bör utföras av en veterinär med stor kunskap och erfarenhet av ögonsjukdomar. Det är viktigt att välja rätt fall som skall skrapas och det är inte alldeles tekniskt enkelt att utföra. Vad vi gör är att avlägsna epitel som sitter löst, d.v.s. inte fäster mot det underliggande lagret av hornhinnan. Dessutom förändrar vi det underliggande lagret för att skapa möjligheter för epitelet att fästa. Teorin bakom denna åtgärd är att hornhinnan inte är normal här och därför inte kan åstadkomma en normal läkningsprocess. Åtgärden att skrapa hornhinnan görs som regel polikliniskt med hunden/katten drogad och hornhinnan bedövad. En del livliga hundar eller katter måste sövas för att ligga stilla medan ingreppet utförs. Vi använder ett litet rundat kirurgiskt knivblad och själva skrapningen tar bara några minuter. Efter en skrapning fortsätter ägaren att behandla djuret med ögonsalva eller droppar och en kontroll 7-10 dagar senare brukar visa att såret har läkt. För att undvika att hunden eller katten själv bidrar till att försvåra sårläkningen genom att gno sig intensivt i ögat, får vissa ha krage på sig medan hornhinnesåret läker.

Denna artikel handlar bara om ytliga hornhinnesår där endast hornhinnans yttersta skikt, epitelet, skadats. Djupare sår kan kräva annan behandling och andra hänsynstaganden.

Bråttom
Man skall aldrig vänta med att söka för ett ögonproblem där hunden eller katten har så ont att den kniper eller kisar med ögat. Det kan vara bråttom att komma under kvalificerad behandling.

 

Källa: http://vovve.net/Artiklar/Sar_pa_hornhinnan.asp

 


Promenad

Tjolahoppsan!
Tog en paus från plugget och gick då på en promenad med Wille och pappa:) Tog lite bilder, fast det hade blivit rätt mörkt så de blev inte så super bra. Fast det är alltid nåt;)
(Jag var inte på hundkursen idag, var tvungen att plugga)

Hundkurs

Hallå!
Som ni vet så ska inte Sofia på hundkursen, men jag kanske ska det. Men har plugg som måste göras, men jag kanske hinner gå på den ändå:) Ni får reda på i kväll om jag var iväg med Wille eller inte;)
Ha det så bra!
Glöm inte min och Willes frågestund! Klicka HÄR för att komma dit;) Sätt igång och fråga massa nu, ni får fråga både till mig och Wille:)

ingen hundkurs...

har massa plugg som ska göras imorgon, så det blir tyvärr ingen hundkurs för min del....
tack linnéa sundman för att jag fick låna sööötisen nellie (den stora gula saken xD) förra tisdagen när varken ozzy eller aila var hemma ;)

Länkbyte

Gör ett länkbyte med den här söta tjejen som heter Veronica! Tycker verkligen att ni ska
gå in på hennes blogg, den är riktigt bra;)      http://bburman.blogg.se

Röntgen med Wille

Hallå!
Tänkte att ni kanske ville veta hur det gick i fredags. Det gick jätte bra, Wille blev ner sövd och så röntgade de. Mamma fick se på  bilderna och hon och den personen som röntgade tyckte det såg jätte bra ut:) Så det känns jätte bra, men de skickar in bilderna till SKK så ska de kolla. För det är de som avgör, men vi är 100000% säkra på att de tycker att det ser bra ut, för man såg inget fel på bilderna:D
Det var lite om det.
Ha det så bra!

skogen

nu drar mamma och ozzy ut i skogen för att plocka svamp ;)

På fredag

Hallå!;)
Jo, på fredag är det nämligen dags för min lilla kille att röntgas. För att efter ens hund har fyllt 1 år så har den vuxit klart och då ska den iväg och röntgas så att man får veta hur det är med skelettet. Wille blev 1 den 27 april med hon som vi köpte Wille av sa att vi kunde vänta med det till efter sommaren. Så på fredag så är dags för honom, det kommer få bli mamma som får gå med honom dit, för att jag är i skolan. Hoppas att allt stämmer med hans skelett, är väldigt säker på att det gör det och att det går bra:)
Ha det så bra!
Glöm inte min och Willes frågestund;) Klicka HÄR för att kommer till frågestunden.

ett år sedan

kolla hunden som är först i filmen XD det är/var tudor...
jag tycker jag har utvecklats en hel del som "förare" efter trickskursen.
R.I.P Tudor





Film ;)

Här är en av Mickan och Ruts trix film ;)
Kan lägga upp fler, om ni vill??

Och glöm inte min oc ozzys frågestund ;)



Veckans sjukdom-Kräkningar och diarré

Många tänkbara orsaker
Orsakerna till kräkningar och diarréer kan vara många. Vanligast är att djuret fått i sig något det inte tålt t.ex. ben, fet mat, dåligt vatten eller hittat något olämpligt ute som slunkit ned. Hastiga foderbyten är en annan vanlig orsak. Hundar och katter kan också reagera överkänsligt eller allergiskt mot något i fodret. Infektioner kan vara en orsak där parvovirus (hundpest) och kattpest, är de mest kända. Vid olika typer av förgiftningar är mag-tarmstörningar ett vanligt symptom. Invärtes parasiter kan ge problem speciellt hos unga djur. Ytterligare en anledning är att djuret fått i sig något föremål. Man kan bli förundrad över vad särskilt hundar kan stoppa i sig. Stenätning är mycket vanligt, men även underkläder, strumpor, nappar, persikokärnor och studsbollar är populärt. Vi har även sett exempel på hundar som ätit draperier, madrasser, kassettband och kniven från en köttkvarn.

Vinterkräksjuka
Under vintern har det varit problem i framförallt Stockholmsområdet med en virusorsakad mag-tarmkatarr. Infektionen orsakas av ett s.k. Coronavirus och är mycket smittsamt. Hundar i alla åldrar kan drabbas även om valpar och unghundar är mest känsliga. Människor eller andra djur kan inte smittas av hundens Coronavirus. Inkubationstiden är så kort som 1-3 dagar. Hunden tappar aptiten, en del kräks och sedan kommer diarrén med lös eller vattentunn avföring. Valpar blir snabbt uttorkade och dödsfall kan förekomma. Sjukdomsförloppet är några dagar till en vecka, eventuellt några veckor. Hundarna blir sedan immuna men man vet inte hur länge immuniteten varar. För säker diagnos måste man göra laboratorieanalys på avföring eller blod. Symptomen är ju inte specifika utan många mag-tarmkatarrer ger liknande symptom. Vi har inte haft något misstänkt fall i vårt område ännu.

Behandling av akuta mag-tarmstörningar
Vid akuta problem är det viktigt att mag-tarmkanalen får vila. Man inleder med att inte ge någon föda på 24-48 timmar. Om djuret inte kräks utan enbart har diarré kan man ge ett tillskott som Canikur® eller Diarsanyl®. Dessa innehåller ämnen som skyddar tarmväggen, gör avföringen mindre lös, ger energi och hjälper till att återställa salt- och vätskebalansen. Djuret skall ha fri tillgång till vatten om det inte har kraftiga kräkningar då man kan behöva portionera vattnet litet i taget. Ännu bättre än vatten är att göra en elektrolytlösning. Man blandar då 1-2 msk. druvsocker, 1 tsk. salt och 1/2 tsk. bakpulver med en liter vatten. Elektrolytlösning behövs speciellt om man inte ger Canikur® eller Diarsanyl®. Efter den inledande fasteperioden börjar man att ge skonsam kost. Ju mindre portioner och ju oftare man ger desto bättre. Magen och tarmen klarar inte av att ta emot stora mängder på en gång. Det finns bra kommersiella foder att köpa hos veterinär, det brukar vara både enklast och bäst och är också fullvärdigt näringsmässigt. Man kan också koka egen mat. Efter fasteperioden börjar man då med enbart avkok på ris under första delen av dagen och sedan blandar mycket väl kokt ris och risavkok. Dagen efter ger man kokt ris och kokt fettfattig fisk som t.ex. sej. Katter kan det vara lättare att få i pressad potatis än ris.Enbart diet ges tills läget varit helt stabilt i 2-3 dagar, därefter gör man en försiktig övergång till den vanliga maten vilket brukar ta 5-7 dagar ytterligare.

När skall man söka veterinär?
När djuret inte behåller vätskan den fått i sig eller har intensiva kräkningar skall man söka hjälp. Risken för uttorkning är stor, och det är speciellt allvarligt på unga djur. Det kan röra sig om någon allvarligare infektion eller något föremål som fastnat i tarmen. Man bör också söka veterinär om allmäntillståndet är nedsatt, vid feber och vid intensiv eller blodig diarré. I de allvarligare fallen krävs djursjukhusvård då man ger vätske- och näringsdropp direkt i blodet. Ta alltid tillstånd med kräkningar och diarré på allvar. För det mesta är det över på några dagar, men ju fortare man gör något åt det desto mindre risk för komplikationer och utdragna förlopp.

 

Källa: http://vovve.net/Artiklar/Krakningar_och_diarre.asp

 

 


Lång promenad:)

Hallå!
Har studiedag idag, så vid 12 gick jag ut på en härlig lång runda med Wille:) När vi kom ut träffade vi på dvärg collin Rico som Wille brukar leka med sen han var valp. Så vi släppt lös båda så att de fick leka och fara runt en stund:) Sen forsatte vi våran promenad, var ute i ungefär 1 timme, kanske lite mer;) Tyvärr glömde jag kameran hemma, men ni får en annan bild som jag inte har lagt upp förut.
Ha det så bra!
Min gulleplutt♥

Glöm inte att ställa frågor till mig och Wille på våran frågestund:) Klicka HÄR för att komma till frågestunden!

Hundkurs

ikväll är det hundkurs igen ;) och det är tränings tävling i agility, och vem ska va med?? jo inte jag och ozzy iallafall... ozzy är inte hemma så vi kan inte vara med.
aja vet inte vad jag ska skriva men puss på er :P

Frågestund!

Tjena!
Jag startar också en frågestund;) Ni får fråga exakt vad ni vill till mig och Wille.
Så sätt igång och fråga massa nu:D
Ha det gott!

Lite kul att veta :P

hittade dessa från 2010 på google XD
Hundnamn - hanar

Bilder:)

Tjena!;)
Tänkte lägga upp lite bilder från när vi körde lite agility i somras:) Ni blir säkert lite glada av få en liten bildbomb. Sofia ville att jag också skulle göra det.
Här kommer de;)
Tittut!
Lägg märke till godis i luften:P
Sen godisen vid munnen!
Det var lite bilder från en dag på plan:) Finns mer som jag lägger upp senare!
Ha det gott!

Frågestunden

På frågestunden så frågar ni både frågor till Ozzy och Sofia, så att ni vet;)
Fråga på nu när ni har chansen:D
Linnea och wille

Frågestund ;)

Drar igång en frågestund nu, avslutas när det är lagom mycket frågor ;)

btw

igår blev det ingen kvällsrunda för ingen av oss orkade :P
men det får bli en annan gång :)


Grattis Mickan och Rut!!

idag tog Rut sin tredje pinne i klass 3, så nu är dom freestylechampions :P
Grattis!!! :9

...

nu på kvällen tänkte jag (och linnea) att vi skulle gå en liten kvällsrunda med vovvisarna ;) men vi får se hur det blir med den saken.

tjobre jag lever!

halloj i stugan ;) har inte haft ozzy på länge så jag har inte riktigt haft något att skriva om... men i onsdags när jag var nere och lämnade frallor till lillen så stannade jag och lekte lite med knas hunden. vi lekte med en boll och av nån anledninge lyckades han få en tass i mitt ansikte... fick ett långt sträck på kinden och dagen efter skulle vi ha skolfoto... kul! ne men det var jag som lekte med honom så jag får skylla mig själv ;)
igår hade mamma ozzy en stund, men jag fundera på att hämta honom nån dag och vara lite hundvakt :)

Gullig video

Här är en video på en Tollare som jag hittade på youtube:) Tyckte den var lite roligt, man ser att hunden verkligen vill ha äpplet:P
Ha det gott!

ingen hundkurs...

det blir tyvär ingen hundkurs för nån av oss idag...
båda e förkylda så vi stannar hemma idag...

halloj ;)

är sjuk så jag är hemma från skolan idag, så det kanske blir lite bättre uppdatering från mig. men bara kanske ;)

Hundkurs

idag var jag på hundkursen med aila eftersom ozzy är på öland...
vi kom en timme sent, så det var inte så mycket att göra. men jag "tränade" lite freestyle med den "enormt bra kontakt hunden".
har inge mer att skriva, så hejdå

bilderna:)

Tjolahoppsan!

Här kommer bilderna jag tog, fast det var så mörkt i skogen så de blev inte så jätte bra.. Men vissa blev helt okej:) Här kommer de iallafall.
































Det var de bästa:)

Ha de gott!


Ingen hundkurs för mig i kväll

Hallå!

Idag är det egentligen hundkurs, men jag (Linnea) kommer inte gå på den:( Har blivit sjuk så jag var hemma från skolan:/ Så det känns inte så smart att gå på den, måste bli frisk. Men jag antar att Sofia ska gå på den med Ozzy, hon kommer då antagligen skriva om det när hon har kommit hem från det, får vi hoppas!;)
Slänger in bilderna senare som jag tog i söndags när vi var och plocka svamp;)

Hoppas ni mår bra iallafall!
Ha de gott



Wille står framme på fören på våran båt:)♥  Såklart tog jag ett kort då:P
Saknar sommaren!


bilder från igår ;)

Igår var vi ute i skogen med mamma när hon plockade svamp, här är några av mina bilder ;)
vad tycker ni om redigeringen??

tjata lite på linnéa så kanske hon också laddar upp bilder ;)



Tina och oliver-månadens trick :P


RSS 2.0