Veckans sjukdom- Äldre hundar och blåsljud

Fantastisk muskel
Hjärtat är en fantastisk muskel som jobbar hela tiden. Ingen vila eller time-out där inte! Dag ut och dag in, nästan varje sekund slår hjärtat ett slag, även när vi är i vila. Det är också helt livsavgörande att den fungerar och därför ett viktigt mål för en hälsokontroll.

Blåsljud
Med stetoskopet lyssnar veterinären på hunden eller kattens hjärta för att höra om rytmen och frekvensen är normal. Man lyssnar också efter avvikande ljud som uppkommer när strömningsförhållandena i hjärtat har ändrats. Dessa ljud kallas allmänt för blåsljud. Blåsljudet kan vara ett tecken på ett begynnande problem i hjärtat.

Skrumpna klaffar
Blåsljudet orsakas av att blodet ger upphov till onormala vibrationer när det pumpas genom hjärtat. Det beror på att strömningsförhållanden i hjärtat ändrats. I stetoskopet låter blåsljudet som en vissling, pysning eller brumning och hörs bara under en del av hjärtcykeln. Den vanligaste orsaken till detta på äldre hundar är att en eller flera klaffar har börjat läcka på grund av åldersförändringar. Klaffens fina, tunna kant kan med tiden bli skrumpen och förtjockad. Den sluter då inte längre tätt när det skall vara tätt och hjärtats pumpförmåga påverkas i större eller mindre grad. Hur mycket pumpfunktionen försämras kan man inte lyssna sig till. Det behöver inte vara något problem för hunden trots att blåsljudet hörs tydligt. En del hundar med blåsljud utvecklar så småningom problem orsakade av hjärtfelet.

Två pumpar
För att förstå vad som händer när hjärtat inte fungerar oklanderligt längre skall vi ägna några rader åt att förklara de grundläggande principerna för blodets transport runt i kroppen. Hjärtat fungerar egentligen som två pumpar. Den ena pumpen pumpar blodet från hjärtat, genom lungorna och därefter tillbaka i hjärtat. Under den resan syresätts blodet. Den andra pumpen behöver vara lite kraftigare för den skall pumpa blodet runt i det stora kretsloppet, d.v.s. hela kroppen, upp till huvudet och ner till tårna. Hela kroppen behöver blodet och vänster hjärthalva ser till att blodet får ett så högt tyck ut ur hjärtat att det kan pumpas ut till alla kroppsdelar och tillbaks igen. Väl tillbaka i hjärtat hamnar blodet i höger förmak.

Försämrad pumpfunktion
Hundar som drabbas av klaffel när de blir äldre får en mer eller mindre försämrad pumpfunktion på hjärtat. Om klaffen inte sluter tätt innebär det att en del av blodet rusar åt fel håll, när hjärtat drar ihop sig. Allt blod som fanns i kammaren, när den drog ihop sig, kom inte iväg. En del blev kvar i hjärtat och bidrager till att det blir svårare för blod som är på väg till hjärtat att komma in. Trycket har ökat i hjärtats inlopp. Hjärtat tänjs ut och blir större och fungerar allt sämre. Nu börjar det att bli komplicerat att förklara för det finns en del mekanismer som kroppen tar till för att försöka att göra det bästa av situationen. Men om vi håller oss till den enkla pumpmodellen så är det lättare.

Vätska i lungorna
Ofta resulterar hjärtproblem av den här typen i att det ansamlas vätska i lungorna. Hunden får problem att andas och ofta även hosta. Det kommer alltså vätska in i lungvävnaden och även i de delar av lungan som normalt skall fyllas med luft när hunden andas. Det gör att hunden lätt får andnöd. I riktigt svåra fall får hunden inte ens tillräckligt med syre för att försörja sig i vila. Då blir slemhinnorna blåaktiga och hunden kan svimma eller i värsta fall avlida.

Hjärtundersökning
Men det finns ofta hjälp att få. Har hunden ett blåsljud utan att ha några problem av hjärtat så sätter vi som regel inte in någon behandling. Det är först när man börjar märka att hunden lätt blir andfådd, inte orkar gå så långt längre eller fått hosta, som det är läge att sätta in medicinering. På kliniken görs ett antal undersökningar för att bättre kunna avgöra vad som är en lämplig behandling i det enskilda fallet. Hundens hjärta och lungor röntgas och veterinären lyssnar på hjärt- och lungljuden för att få så mycket information som möjligt. Hur stort hjärtat är och hur lungorna ser ut kan ha betydelse för behandlingen, liksom med vilken hastighet hjärtat slår och om det slår regelbundet eller ej. Inte så sällan kan det vara lämpligt att göra ytterligare undersökningar såsom EKG och ultraljudsundersökning av hjärtat.

Behandling
Behandlingen går som regel ut på att dels ge akut lindring och dels försöka att få hjärtat att fungera bättre på sikt med de problem det har. Oftast kombinerar man olika typer av behandling för att få bästa resultat. Samlas det vätska i lungorna, sk. lungödem, så är det viktigt att få bort den och därmed underlätta för hunden att andas. Det gör man med hjälp av vätskedrivande medel. Olika mediciner som har till syfte att få hjärtat att pumpa så effektivt det kan med den läckande klaffen, sätts också som regel in. Detta för att hunden skall kunna leva längre med sitt hjärtfel. Nu tycker vi att det är viktigt att understryka att hunden inte bara skall överleva utan den skall också må bra. Att hålla liv i en hund som inte mår bra trots medicineringen är inte syftet. Många av medicinerna gör underverk på kort sikt och hunden kan få glädje av livet ett tag till. Ibland flera år. Småningom hinner dock sjukdomen ikapp och man får justera eller komplettera medicineringen. Många hundar med allvarliga klaffel avlider så småningom av problemet men kan dessförinnan må bra tack vare medicinering.

Sammanfattning
Många äldre hundar drabbas av den typ av hjärtfel där en eller flera hjärtklaffar skrumpnar och blir otäta. Hjärtats pumpfunktion blir då sämre och de får ofta andningsproblem och hosta på grund av att vätska ansamlas i lungorna. Med hjälp av vätskedrivande behandling och hjärtmedicin kan man ofta förlänga livet avsevärt och även höja livskvaliteten på hunden medan den lever. Alla hundar med blåsljud har dock inte problem av sitt hjärta.

Källa: http://vovve.net/Artiklar/Aldre_hundar_och_blasljud.asp

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0